top of page

Butični koncert skupine ŠUKAR v zelenem, naravnem teatru pod zvezdami

Pozdrav poletju z romsko glasbo, lokalno hrano in pijačo ter plesom ob ognju. Razcvet pomladi, ko vse cveti, diši in hrepeni. Lojzov teater v Krvavi Peči. 

organizacija dogodkov

Kdaj bomo tam?

V soboto, 15.6.2019 ob 17. uri.

 

Kje bo dogodek?

Dogodek bo v naravnem ambientu Lojzovega teatra v Krvavi Peči, cca. 25 km iz Ljubljane, bližina Velikih Lašč in Iga. (zemljevid na koncu strani)

 

Od kod zamisel za dogodek?

Zamisel za organizacijo dogodka butični koncert skupine Šukar v Krvavi Peči je nastal, ker sem si želela obuditi *ciganski tabor* izpred več kot 30 let, ko je moj brat preigraval romske pesmi s takratno družbo. Iz takratnega entuziazma, se je kasneje dejansko razvila profesionalna skupina Šukar, ki že skoraj 30 let izvaja to vrsto glasbe. Želela sem, da ta dogodek ne bi bil samo koncert, ampak pravi praznik v čast prihodu poletja, me je naključje (pravijo pa, da naključij ni), zaneslo do naravnega teatra v Krvavi Peči (https://www.krvavapec.si/lojzov-teater/zgodovina-nastanka)

Povezava z domačini

Idejo sem predstavila domačinom te vasice in takoj smo našli skupni jezik za organizacijo tega dogodka, s katerim bomo povezali tamkajšnjo kulturo, kulinariko, glasbo, ples in druženje. Poskrbeli bomo, da bo vse teklo tudi v duhu razvoja podeželja, ohranjanja kulturne dediščine in čistega okolja, zato se bomo trudili za čimmanj odpadkov.

 

Nekaj besed o skupini Šukar

Šukar je prva slovenska zasedba, ki je z Romsko glasbo seznanjala domačo javnost in melodije, s svojim nastopi, sočasno širila tudi zunaj meja Slovenije. V letu 2001 jih je pot zanesla najdlje, in sicer na gostovanje na Japonsko.

Preigravanje Romske glasbe je za Šukarje veselje, je strast in je način za izražanje najglobljih čustev. Njihove melodije se dotaknejo vsakogar. In Šukarji vas vabijo, da tudi vi uživate z njimi!

 

O Krvavi Peči, kraju dogodka

Krvava Peč je hribovska vasica na robu soteske reke Iške, kjer se srečujejo kultura, pohodništvo, šport, kulinarika, etnografija, novejša zgodovina in turizem.

Leži na nadmorski višini 720 m v podnožju, oziroma stiku podnožij dveh vrhov, Mokrca na severni strani in Mačkovca na južni. Ker jo na zahodu omejuje soteska Iške to pomeni, da ni tranzitna vas. Prometa je zelo malo in posledično prebivalci uživajo v miru in v zvokih narave.

 

O Lojzovem teatru (izsek iz zapisa g. Srečka Knafelca)

…namesto med štirimi zidovi bi to pesem moral slišati v neokrnjeni naravi moje Krvave Peči in to na prav posebnem mestu – v vrtači, ki sem jo bežno poznal iz sprehoda. Med poslušanjem pesmi, v tistem trenutku, se mi je pred očmi prikazalo malo gledališče v obliki grškega amfiteatra in na zelenem odru nastopajoča skupina ”…

 

Kaj bomo lahko dobrega pojedli in popili?

Na dogodku bo poskrbljeno za lokalno hrano in pijačo. Po želji si boste lahko privoščili kaj od naštetih dobrot:

- domačo lokalno enolončnico kavlo, iz kotla (z ocvirki ali brez)

- domači kruh iz krušne peči

- lokalne mesnine s krompirjem in zelenjava iz odprtega ognjišča 

- vinski štrukeljci (tradicionalna sladica, ki so jo ponudili ob košnji)

- krhljevko (tradicionalni kompot iz suhih hrušk)

- bezgov sok z limono, meto in izvirsko vodo

- domače aperitive iz lokalnih zelišč in sadja

 

O dogodku brez odpadkov:

Na samem dogodku bomo skrbeli za čimboljše varovanje okolja in sproti skrbno reciklirali vse odpadke.

Koliko pa to stane?

Cena za dogodek je 30,00 EUR.

 

Kaj je vključeno v ceno?

Cena vključuje koncert skupine Šukar, udeležbo na dogodku in organizacijo tega pristnega dogodka, pogostili pa vas bomo tudi z domačo pogačo, izvirsko vodo in degustacijo lokalnega piva.

O možnosti nočitve

Obiskovalci, ki bojo želeli še malo podaljšati bivanje v Krvavi Peči, bojo imeli možnost brezplačnega spanja na seniku in v čebelnjaku, s predhodno najavo na mejl sreco.knafelc@gmail.com. Število mest je omejeno, zato pohitite z rezervacijo prenočišča.

Ostale možnosti nočitve, pohodništva in rekreacije:

https://www.krvavapec.si/pohodnistvo-in-rekreacija

https://www.krvavapec.si/avtodomi

Kaj priporočamo?

Ker se proti večeru lahko malo shladi, vzemite s seboj topla oblačila. V primeru, da imate namen prespati na seniku in naslednji dan preživeti morda na kakšnem bližnjem trekingu ali samo v naravi, vzemite s seboj spalno vrečo in čelno svetilko.

Kako do kraja dogodka?

Iz smeri Ljubljana: 

Najbližja je pot preko Iga, Golega, mimo Kureščka in Zapotoka do Osredka, kjer se zavije na ožjo lokalno cesto, ki vodi na Centa. Po 800 metrih vožnje se pride na cesto Rob-Krvava Peč pod vasjo Purkače. Od tam je do Krvave Peči samo še 3 kilometre.

 

Druga možnost je dostop po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje, kjer v Rašici zavijete desno. Po 5 km pridete do Roba, nato pa imate še 7 km vožnje po slikoviti pokrajini do Krvave Peči. Ta pot je za okoli 10 km daljša od prve preko Iga.

Kje lahko parkirate?

Za obiskovalce je parkiranje mogoče na travniku v središču vasi pod Domom veteranov, na travniku takoj za hišo št. 5, ali pa na travniku pred samim Lojzovem teatrom.

P.S.

Podjetje TORMA, Mateja Hren s.p. ni davčni zavezanec, zato so vse cene brez DDV-ja

Kaj vam lahko obljubim?

Obljubim vam, da boste dobro jedli in pili, peli, plesali in se poveseliliter po edinstvenem dogodku odšli domov z novimi navdihi.

​​

Kje lahko dobite več informacij?

Pišite mi na naslov mateja.hren@siol.net , ali me pokličite po telefonu, na številko: 031 379 926.

Kako se lahko prijavite na dogodek?

Sam dogodek ima zaradi svoje narave omejeno število prostih mest. Ker bojo mesta hitro polna, pohitite s prijavo na dogodek.

 

Po prijavi vam bomo na vaš e-mail poslali natančna navodila, s podatki za plačilo. 

 

Prijavite se lahko tukaj:   

Untitled-2.png
bottom of page