top of page

Obujanje starih loških oštarij. Gostilna Pr' Pepet, koncert legendarnega Janija Kovačiča.

Dogodek, ki mu ni para!

Sobota, 11.5.2019, ob 18. uri, Pr' Pepet, Kopališka ulica 1, Škofja Loka

O STARIH LOŠKIH OŠTARIJAH

V Loki na Placu (Mestni trg) je bilo ves dan živahno. Gospodinje in de­kleta so hodile po vodo na mestni vodnjak, vmes malo poklepetale in tudi opravljale. Preko Plača so vozili tovor v daljne dežele. Popotniki so prihajali in odhajali. Ce so se zamudili dalj časa v mestu, so konje postavili v gostilničarske hleve in vozove pustili na dvorišču. Po opravljenem poslu so posedeli v gostilni, spili kozarec vina, kaj pojedli in z meščani pokramljali ali pa po-moževali o svetovni politiki. Novice so prišle v mesto samo ustmeno. Časopisov ni bilo.

V 18. in 19. stoletju, ko so že pripravljale gospodinje jedi v krušni peči, so v gostilnah kuhali obaro, šaro, domači lonec, kmečko juho, vampovo juho, ajdovo kašo, kislo juho iz govejih pljuč. V boljših gostilnah ''tellerfleisch'', kislo zelje s klobaso, svinjska pljuča s krompirjem, svežo svinjsko glavo z ješprenjem, ješprenj z dimljeno jetrnico. Kmečki gostje so bili željni belega kruha. Po opravljenih poslih so si kupili pri peku »veliko« zemljo, zavili v gostilno, naročili četrtinko vina in zemljo pomakali v vino

O GOSTILNI PR' PEPET

Lansko leto se je po mnogih letih spet odprta gostilna, kavarna in galerija Pr' Pepet, ki se nahaja v samem centru prelepe Škofje Loke. Lastniki se izredno trudijo, da bi v čim večji meri povrnili nekdanji pomen starih loških oštarij in da to ne bi bila le še ena klasična gostilna. K njim ste vedno toplo vabljeni na kavico, na ''kaj za pojest in kaj za popit’', nasploh pa na veliko veselja.Za oživitev te nekdanje gostilne je zaslužen škofjeloški mojster digitalnega restavriranja filmov, Janez Ferlan.

Pr' Pepet so totalno navdušeni nad kulturo in pri njih ni nikoli dolgčas. Vedno se nekaj dogaja: koncerti, potopisna predavanja, literarni večeri, poezija, razne delavnice. Tudi tokrat bo tako, ko bojo v čudovitem ambientu, ki so ga v največji meri skušali ohraniti in ga nadgradili še z zbirkami starin, gostili Janija Kovačiča.

Več o gostilni Pr' Pepet najdete na njihovi Facebook strani: https://www.facebook.com/PrPepet-2038554293043203/

NEKAJ BESED O JANIJU KOVAČIČU

Jani Kovačič je glasbenik, kantavtor in učitelj. Glasbeno deluje že od leta 1976, ko je imel prvi javni nastop na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoj prvi LP album Ulica talcev je posnel spomladi 1980. Izšel je pri založbi RTV Ljubljana, sneman pa je bil v studiu Radia Študent in v živo na nastopih v Ljubljani in na Jesenicah. Na albumu je sodelovala zanimiva ekipa in sicer od tedaj že znanih glasbenikov (Lado Jakša, saksofon), kot še tedaj neznanih (Jonas Žnidaršič, bas kitara, Matevž Smerkol, kontrabas, Vanja Simić, violina), do prijateljev (Matjaž Šinkovec za klavirjem). Producent albuma je bil Marko Brecelj. Najbolj znane skladbe z albuma so: "Hokaido", "Škoflca", "Žare Lepotec" in "Otroci samohranilk".

Ena njegovih najbolj znanih skladb je "Delam". Kovačič sicer deluje kot profesor filozofije na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani. Deloval je tudi kot koncertni urednik v Cankarjevem domu v Ljubljani. Njegova glasba je slogovno različna, preizkušal se je tudi z rapom in kot imitator skladb Toma Waitsa. 

Koliko pa to stane?

Cena za dogodek s koncertom Janija Kovačiča je 10,00 EUR. Rezervirjte si mesto in se prijavite na dogodek.

Kaj je vključeno v ceno?

Cena vključuje koncert Janija Kovačiča in organizacijo tega pristnega dogodka.

Sam dogodek ima zaradi svoje narave omejeno število prostih mest. Ker bojo mesta hitro polna, pohitite s prijavo na dogodek.

P.S.

Podjetje TORMA, Mateja Hren s.p. ni davčni zavezanec, zato so vse cene brez DDV-ja

Kje lahko dobite več informacij?

Pišite mi na naslov mateja.hren@siol.net , ali me pokličite po telefonu, na številko: 031 379 926.

bottom of page