top of page
LOGO-Moro-Odebeljen-03-B-Tisk.png

Ekskluzivni dogodek v sklopu velike turneje DOVČ & GOMBAČ 2019 v čudoviti in skriti kraški jami, z lokalno domačo kraško kulinariko in posebnim presenečenjem, obiskom ''vojakov'' iz 1. svetovne vojne

(petek, 18.10.2019, ob 19. uri)

Kulinarika, kultura ter počastitev spomina na 1. svetovno vojno, s prihodom ''vojakov'' v uniformah, ki bodo pripovedovali zgodbe tega časa. 

 

(omejeno število obiskovalcev zaradi narave prostora)

Program

Zbrali se bomo ob 18.30 uri v vasi Temnica, pred jamarskim klubom (naslov: Temnica 10, 5296 Kostanjevica na Krasu), ali pred vhodom v Krompirjevo jamo (lokacija je dostopna na navigacijskih napravah).

Do jame, kjer bo koncert, nas bodo vodile table z napisom ''KONCERT V KROMPIRJEVI JAMI''. Del poti do jame je makadamska cesta, pred vhodom v jamo pa je velik parkirni prostor.

V jamo vodi 99 stopnic, po katerih bomo prišli na prizorišče dogodka. Najprej se bomo okrepčali s kraškimi dobrotami, potem pa prisluhnili koncertu, ki bo trajal približno uro in pol do dve uri. Letos bo dogodek povezan tudi s prvo svetovno vojno, saj je ta naravna jama med njo zagotavljala zavetje okrog 500 avstro-ogrskim vojakom. V ta namen smo se povezali z zgodovinskim društvom IR 17, tako da bodo prišli ''vojaki'' v uniformah in pripovedovali zgodbe iz tistega časa. 

Prosimo, da upoštevate, da je vstop v jamo na vašo lastno odgovronost in da je prepovedano vsakršno fotografiranje in snemanje dogodka.

Hvala za razumevanje.

Nekaj o Krompirjevi jami

Dvorana v Krompirjevi jami je mogočna in sprejme več kot 100 ljudi. Naravna kraška jama je nudila zavetje okrog petstotim avstro ogrskim vojakom v 1. svetovni vojni. Služila je tudi kot skladišče živeža, zlasti krompirja, od tod njeno ime. Opremljena je bila s periskopom, vodnim zbiralnikom, kuhinjo, telefonsko centralo, skladiščem streliva, poveljniško sobo in sanitarijami.

Nekaj o neandertalčevi piščali - najstarejšem inštrumentu na svetu

Koščeno piščal so odkrili leta 1995 v podzemni jami Divje babe v bližini Cerknega med sistematičnimi izkopavanji arheologa Ivana Turka. Jama leži v pobočju pod robom Šebreljske planote, 230 metrov visoko nad reko Idrijco. V času zadnje poledenitve so jamo, ki je bila sicer brlog jamskih medvedov, uporabljali kot zatočišče tudi ljudje, najprej neandertalci in zatem kromanjonci. Piščal, ki je ležala ob enem izmed ognjišč, je enkratna tako v evropskem kot svetovnem merilu. Naredil jo je namreč neandertalec, saj je bila odkrita v plasti z neandertalskim orodjem.

Starost jamske plasti, v kateri je bila odkrita, je bila nedavno vnovič določena: na podlagi preiskav medvedjih zob z elektronsko spinsko resonanco na približno je stara 60.000 let.

Kot rečeno, bo na rekonstrukcijo najstarejšega glasbila na svetu, ki jo je Dimkaroski poimenoval tidldibab, zaigral dobitnik nagrade Prešernovega sklada Boštjan Gombač. Muzikolog, profesor Dimkaroski, ki se je dolga leta ukvarjal z zmogljivostmi tega paleolitskega glasbila, je z rekonstrukcijo glasbila v življenje obudil njene pradavne zvoke in piščal prikazal kot izvirno oblikovano glasbilo z vsemi lastnostmi sodobnih glasbenih inštrumentov. Prav Gombač pa je prvi prehodil pot od raziskovanja do prave virtuoznosti na tem glasbilu.

Nekaj o Boštjanu Gombaču

Prešernov nagrajenec Boštjan Gombač, je v mladosti pel v otroškem in mladinskem zboru RTV. Z enajstimi leti je začel igrati klarinet in diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Gombač je eden najbolj zaposlenih slovenskih klarinetistov, saj je član ali gost številnih glasbenih skupin, igra pa tudi na piščaliflavtotolkala in druge inštrumente.

V veliki meri se posveča tudi izvajanju glasbe keltskega porekla. Igral je s popularno irsko skupino The Dubliners in z Janijem KovačičemZoranom PredinomJosipo LisacSiddharto, ansamblom Mar Django, Fake Orchestro, Altario, Terro Mystico, Terrafolk, Olivijo, Brino, Vladom Batisto in z orkestrom slovenske vojske. Aktualne zasedbe so Katalena, Bast, Los Hermanos Muy Simpaticos, Caminoigra. Piše tudi glasbo za gledališče in film, občasno pa deluje tudi kot studijski glasbenik.

Nekaj o Janezu Dovču

Harmonikar Janez Dovč je svoj prvi glasbeni nastop zabeležil pri petih letih, glasbi pa se je povsem posvetil šele, ko se je leta 2004 pridružil eni najuglednejših slovenskih zasedb, skupini Terrafolk. Vmes je študiral fiziko in že kot študent sodeloval na mednarodnih znanstvenih simpozijih in pri ustanovitvi raziskovalnega podjetja. V skupini Terrafolk se je razvil v izjemnega odrskega in studijskega glasbenika, in z njimi prekrižaril dobršen del sveta, njegove skladbe in priredbe so zazvenele zlasti v skupini Jararaja, ki jo je ustanovil in ji ostaja predan še danes. Kot glasbenik, skladatelj in producent sodeluje s številnimi etno, klasičnimi, pop in jazz solisti (Boštjan Gombač, Irena Preda, Vasko Atanasovski, Zoran Predin, Romana Kranjčan, Rudi Bučar, ...), orkestri in ustvarjalci  različnih studijskih, odrskih in gledališčih projektov.

Kaj dobrega bomo pojedli in popili?

V jami nas bo pričakala lokalna hrana in pijača, po želji pa boste kulinarično uživanje lahko nadaljevali na osmici na kmetiji Leban v vasi Lipa.

Koliko pa to stane?

Cena za dogodek je 40,00 EUR. (omejeno število obiskovalcev zaradi narave prostora)

Kaj vključuje cena?​

​- hrano v jami: domače kraške dobrote (poskrbljeno tudi za brezmesne jedi)

- pijačo: domači ekološki sok, čaj in vino

- koncert v kraški jami

- organizacijo dogodka

Način plačila:

100 % avans, ki je obenem tudi rezervacija za vaše mesto na dogodku

So v bližini kakšna prenočišča?

- kmetija Durcik – Petelin, Pliskovica 93, 6221 Dutovlje - PRENOČIŠČA ŽE POLNA

- hostel Kras, Pliskovica 11, 6221 Dutovlje - ŠE NEKAJ PROSTIH MEST

Dostop na kraj dogodka:

Iz smeri Nova Gorica:

Peljemo se po glavni cesti v smeri Miren-Komen. Pri Kostanjevici na Krasu zavijemo levo in pot nadaljujemo skozi vas Novelo proti Temnici. Krompirjeva jama se nahaja na poti med Temnico in Vojščico. Avtomobile lahko parkiramo pri Turistično informacijskem centru v Temnici (stara šola) in gremo peš do jame (cca. 20 minut lahke hoje po označeni poti) ali pa se peljemo v smeri proti Vojščici cca. 1 km, parkiramo na travniku (desno pri cesti) in pot do jame nadaljujemo peš (v jamo vodi 99 stopnic).

Iz smeri Sežana:

Peljemo se po glavni cesti Sežana-Komen, do vasi Dutovlje, kjer zavijemo levo proti Komnu. Peljemo se skozi vasi Krajna vas, Komen, Preserje, Ivanji Grad, Zagrajec, Vojščica. V Vojščici na koncu vasi v križišču zavijemo desno. Pot nadaljujemo proti Temnici. Na pol poti se nahaja Krompirjeva jama (levo). Avto lahko pustimo na travniku pri cesti in gremo peš do jame (v jamo vodi 99 stopnic).

P.S.

- priporočena obleka: topla obleka (v jami je 15° C)

- priporočena obutev: topli čevlji, z nedrsečim podplatom

- podjetje TORMA, Mateja Hren s.p. ni davčni zavezanec, zato so vse cene brez DDV-ja

Kaj vam lahko obljubim?

Obljubim vam, da boste dobro jedli in pili, se poveselili in po drugačnem dogodku  odšli domov z novimi navdihi.

​​

Kje lahko dobite več informacij?

Pišite mi na naslov mateja.hren@siol.net , ali me pokličite po telefonu, na številko: 031 379 926.

Untitled-2.png

SPONZORJI DOGODKA

Arctur-5c3c8fd2dc1d5-5c3c8fd2dd774.png
7972_1567592208_osmicaleban.jpg
download.png
c7NDv5u__400x400.jpg
LOGO-majolka_copy-big.jpg
OMIA GLOBAL - logotip.jpg
grb_jamarski_klub_temnica.jpg
image-asset.png
cropped-logoir17.png

Vas zanima, kako smo uživali na lanskem koncertu Boštjana Gombača in Janeza Dovča v skriti kraški jami?

KLIKNITE TUKAJ....