top of page

S smučmi po skrivnostni Trnovski planoti 

Odkrivanje belih skrivnosti Trnovskega gozda. 

 

Nekoč so Zvezde govorile s človeškim Bitjem. V usodi Sveta je, da so sedaj tiho. Zavedati se te Tišine, je neprecenljivo ...

(za manjše skupine)                  

 

Kdaj bomo tam?

december 2019 - marec 2020

Organizirani izleti/ture so eno ali dvodnevni, odvisno od vremenskih in snežnih razmer, kar se določi vnaprej, nekje v sredini tedna. Vse dodatne in potrebne informacije o lokacijah, izpeljavi ture in ostalem, dobite ob prijavi.

 

Zakaj je ta tura posebna?  

Sneg je nekaj enkratnega, saj ta vodni material omogoča mnogo zabave. Ena od njih, ki je precej spregledana, je pohodno smučanje ali turni tek na smučeh.

Pohodni smučar je podoben turnemu smučarju, samo teren raziskovanja in uporabe je dosti bolj blag. Uporablja širše, težje, čvrstejše tekaške smuči z robniki, ki majo spodaj ribjo kostjo za lažji vzpon.

Zato, če nekdo želi spoznati, kaj omogočajo te širše tekaške smuči, v kombinaciji z dobrimi čevlji v globokem snegu, lahko to preveri na posebnih izletih. Mi jih bomo doživljali v Trnovskem gozdu.

Trnovska planota je največja gorska planota Primorske in v belini snega je to avantura 'par excelence', dostopna vsakomur. Ta raj pa seveda ni za tiste, ki se radi sončijo na obalah morja, ampak za prej omenjene pohodne smuči.

Dinarski značaj Planote poudarjajo izraziti kraški pojavi, kot so vrtače, škraplje in žlebiči, travnate površine z golim kamenjem, kamenjem, zloženim na kupe in suhozide, z vegetacijskimi oblikami, ki kažejo na ostre vremenske razmere.

Ta svojevrstna kulturna krajina je tudi velika posebnost v slovenskem merilu.

Mir, tišina in prisotnost v zimski naravi, drugačni, kot smo je vajeni, sestavlja kombinacija gibanja na smučeh po gozdnih cestah, mešanih gozdovih, tu in tam odprtih planjavah. Nič ne spominja na Primorsko.

S posebnim in drugačnim snegom (sonce in bližine morja) in izjemnimi razgledi, je Planota res sanjska dežela za pohodne smuči.

 

Kaj lepega bomo videli?

- Dolino Smrečje (naravni rezervat), ki ima nepravilno obliko kraške globeli in z debelimi aluvijalnimi nanosi pokrito dno.

- Ledeno jamo, veliko Ledenica v Paradani. To je udorna dolina z rastlinskim obratom in jamskim spletom, globoka 600 m in dolga 2 km, z značilnimi dvoranami v vhodnem delu, ter nizu brezen v nadaljevanju.

- Poldanovec, manj znani vrh, ki je razgledno svetišče nad dolino Trebuše.

- Veliki Češevik, osamljeno gora bukovega gozda.

- Smrekovo Drago, največjo kraško globel v Trnovskem gozdu, s tipičnim mraziščem s toplotnim in

  rastlinskim obratom

- Dolino Lazne, skriti biser, ki leži pod 1053 m visokim Travnim vrhom v Trnovskem gozdu.

 

Kje bomo spali in kaj dobrega bomo pojedli in popili?

Iztokova koča pod Golaki, planinska koča II. kategorije, domača hrana in spanje (skupna ležišča); Okrepčevalnica Lazna; domača hrana in prenočišča (sobe).

Obe lokaciji sta znani po odlični hrani lokalnega izvora. Primorska jota, domače mesenke (klobase), mesna rulada, rebrca pod peko in zelje, domači njoki in divjačinski golaž (divji prašiček).

 

Koliko pa to stane? 

Pokličite za informacijo.

 

Kakšna je obvezna oprema?

Ribja kost na spodnji strani tekaških pohodnih smuči je dovolj, da noben klanec ni prestrm in tudi ne pretežak za smučanje.

Manj, ko boste imeli/ nosili s seboj (v nahrbtniku), lažje boste hodili.

Potrebujete pohodne tekaške BC smuči - širine pod nogo 50 - 60 mm in s kovinskimi robniki; ustrezne BC smučarske čevlje (visoki, topli); ustrezno visoke palice (močne, z večjimi krpljicami); Opomba: Za smuči in čevlje lahko organiziramo izposojo. Ostala oprema je odvisna od dolžine ture.

Priporočena oprema:

Spalna vreča, zimske pohodne ali turne hlače; športno perilo - majica dolgi rokav (priporočamo perilo iz merino volne); debela majica ali jopica dolg rokav ter rezervna majica za spanje; lahka vetrovka; tanjša bunda; tekaške rokavice ali tanjše rokavice in rezervne tanjše rokavice; 2 para nogavic za hojo; lahko obutev za v kočo; minimalni toaletni pribor; sončna očala; mazilo za ustnice in krema za sonce; kapa (ne predebela) in tanka podkapa ali posebni šal/trak - buff; vosek (maža za smuči); prva pomoč (minimalna); manjša čelna svetilka; termos steklenica (1 liter).

 

Kaj vam lahko obljubim?

Obljubljam vam, da boste po aktivnem, zanimivem in pestrem družabnim vikendom, teden začeli z mirno glavo in telesom, polnim energije. Vodil bo izkušen, licencirani vodnik in inštruktor raznih športov v naravi, ki se s pohodnim smučanjem ukvarja že tri desetletja in tudi vodi manjše skupine na takšne pohode po norveški planoti Hardangervida.


Kje lahko dobite več informacij?

Pišite mi na naslov mateja.hren@siol.net, ali me pokličite po telefonu na številko: 031 379 926.

Untitled-2.png
bottom of page