"Markha Valley - sproščujoča prostranost, ena sama velika svoboda duha, poživljajoč tok reke, upajoči pogledi na zasnežene vrhove..., mogoče celo kdaj stopim na sam vrh Kang Yatse... Mateja, izvrstno izpeljano..., ŠE KDAJ!!!

 

Lidija Pavlovič, Celje (udeleženka trekinga po Himalaji, avgust 2018)

Drugačno odkrivanje Himalaje - treking ali gorsko kolesarjenje 

Peš ali na gorskih kolesih bomo spoznavali značilno Budistično kulturo, samostane in vedno spreminjajočo se pokrajino Ladakh. Tekom zime je ta del zaradi snega več mesecev nedostopen in še toliko bolj zanimiv poleti, ko se ga lahko obišče in tako spozna neokrnjeno naravo in njegove prebivalce. Dolina Markha leži med dvema prelazoma GandaLa in Kongmaru La z vasicami Skiu, Markhain Hankar, kjer ljudje še vedno sledijo stoletja nespremenjenemu stilu življenja.

Avgust 2020

(Na potovanju nas bo vodila zanesljiva in preverjena turistična agencija iz Ladakha. Vodič je angleško govoreči. Za skupino 4 - 10 potnikov)

 

PROGRAM POTOVANJA

1. dan  

Prihod v Delhi

Na letališču nas bo pričakal predstavnik iz turistične agencije Ladakh in nas popeljal v hotel. Po počitku si bomo ogledali mesto Delhi z avtomobilom in svojim voznikom. Hotel / zajtrk

2. dan  

Polet Delhi – Leh

Prevoz na letališče v zgodnjih jutranjih urah. Ob prihodu nas bo pričakal naš predstavnik in nas popeljal v gostišče (penzion) Maryul.

3. dan  

Ogled samostanov Thikse, Chemre in Hemis, z avtom in voznikom (5 - 6 ur)

Dan bomo začeli z obiskom samostana Thikse, ki leži na griču, nad zgornjim delom Ladakh-a. Thikse je eden najelegantnejših samostanov v tej regiji. Iz razdalje Gonpa izgleda kot replika Portala palače v Tibetu.

Temelj samostana je prerokoval Tsongkhapa, ustanovitelj sekte Gelugpa v Tibetu v 16. stoletju. Pot bomo nadaljevali proti manj obiskanemu samostanu Chemre, ustanovljenemu v 17. stoletju pod vladavino Stag-tsang Raspa in kralja Singge Namgyval. Gonpa Chemre leži na griču, kjer so raztresena tudi bivališča menihov, ki so iz razdalje videti kot kupčki riža. Po ogledu Chemra se bomo odpravili na ogled največjega in najznamenitejšega samostana Hemis. Samostan Hemis je osnoval isti ustanovitelj in vladar v 17. stoletju Drugpa Kagyu in je že generacije osrednja znamenitost za obiskovalce in domačine. Še posebno je zanimiv v času poletnega festival Hemis Tsechu.  Ljudje iz oddaljenih vasi se zbirajo, da bi videli ples z maskami na osrednjem dvorišču in pridobili Rinpochev blagoslov. Popoldne se vrnemo v Leh. Hotel / zajtrk.

4. dan

Leh – Zingchen – Yurutse 4100 m  (1 uro vožnje in 4 - 5 ur pohodništva)

Iz Leha se bomo peljali v Spituk in nadaljevali vožnjo po umazani džip cesti v izsušeno izpostavljeno regijo. Po približno uri vožnje, bomo vstopili v dolino Zingchen, kjer se reka Rumbak izliva v reko Indus, ki si utira pot navzdol po kanjonu. Najprej v dolini leži čudovita vasica Rumbak, v kateri živi 16 družin. Po kratkem počitku se bomo odpravili proti Yurutse, kjer živi le ena družina. Nastanitev / vsi obroki.

5. dan

Yurutse –Shingo 4000 m preko Ganda La 4900 m (5 - 6 ur)

Položen, a dolg vzpon, nas bo popeljal na prelaz Ganda La. Stupas in Moline zastavice označujejo vrh prelaza. Tu lahko opazujemo divje življenje kot so modre ovce, Marmots in Arghali. Razgledi na veličasten Zanskar Range in oddaljeni Himalaya Range je spektakularen. Položen spust nas pripelje do vasice Shingo, kjer živita le dve družini. To bo naš današnji dom. Nastanitev / vsi obroki.

6. dan

Shingo – Sara 3500 m (5 - 6 ur)

Kmalu po odhodu iz našega tabora bomo vstopili v ozko sotesko, s čudovitimi barvami in skalnimi tvorbami. Nadaljevali bomo s spustom po soteski, dokler se ta ne odpre v zeleno dolino Skiu. V tej idilični vasici bomo našli ruševine starega samostana in gradu, ki je v nekdanjih časih služil kot postaja za počitek kraljevske družine, na poti v Srinagar.

Po počitku bomo nadaljevali pot v Saro, zeleno pastirsko pokrajino ob reki Markha. Nastanitev / vsi obroki

7. dan

Sara – Umlung 3900 mm (4 - 5 ur pohodništva)

Pot nas vo vodila ob reki Markha, ki jo bomo nekajkrat prečkali. Šli bomo mimo puščavskih votlin, visoko na nasprotni pečini. Znotraj so ostanki majcenih votlinic, vdolbenih v skalo, kjer so nekdaj sedeli lame in meditirali.

Ogledali si bomo tudi Chortens, v katerih je kopica majcenih “Tsatsas”, ostankov preminulih oblikovanih v majhne piramide. Po 4 urah hoje bomo prispeli v vas Markha, največjo vas v dolini, v kateri živi 20 družin. Po dobrem počitku bomo nadaljevali pot vzdolž reke Markha, do gore, kjer leži samostan Techa. Do njega nas vodi strm eno in pol urni vzpon, vendar je vreden ogleda. Od tu je kratek sprehod do Umlunga. Nastanite / vsi obroki.

8. dan

Umlung – hanker 4000 m (4 - 5 ur)

Pot nas bo vodila ob reki Markha, mimo starih kamnitih mlinov, porušenega gradu in vasi Hankar, zadnje v dolini. Kmalu po odhodu iz vasi Umlung bomo opazili prve zasnežene vrhove nad Nimalingom, ki jih bomo občudovali vse do prelaza Chaktsdang La. Naš današnji dom bo vas Hankar.

Nastanitev / vsi obroki.

9. dan

Hanker – Nimaling 4600 m (5 - 6 ur)

Danes se bomo postopoma vzpenjali na Nimaling, kjer ljudje iz doline Markha poleti na pašo pripeljejo svoje črede jakov. Nimaling je najvišja planota, ki nas bo navdušila s spektakularnim razgledom na snežne vrhove Kangyatse (6400 m) in neskončnimi gorskimi verigami, do koder seže pogled.

Kampiranje / vsi obroki.

10. dan

Nimaling – Leh preko Kongomaru La 5200 m (6 - 7 ur trekinga in 1 ura vožnje)

Polagoma se bomo vzpenjali na drug prelaz Kongomaru La. Pot ni zahtevna, razen majhnega strmega vzpona v zadnjem delu. Z vrha se širi čudovit pogled na dolino Indus in Ladakh Range. Spust je precej strm, vendar se poravna, ko vstopimo Sang Gorge, z dih jemajočimi skalnimi tvorbami. Predem bomo prispeli do izvirov kisle vode Chhukirmo in naprej na poti do Chogda, bomo večkrat prečkali reko. Pot bo postala lažja in dolina se bo odprla, ko se bomo približali vasici Shang Sumdo. Tukaj nas bo pričakal avto in nas odpeljal v Leh. Po prihodu nastanitev v gostišče. Gostišče / zajtrk.

11. dan

Leh – Sarchu 4200 m (7 - 8 ur vožnje)

Po zajtrku se odpeljemo v Sarchu. Kampiranje / večerja in zajtrk.

12. dan

Sarchu – Manali (7 - 8 ur vožnje)

Vožnja v Manali perko Keylonga. Po prihodu v Manali nastanitev v hotelu Tiger Eye. Hotel / zajtrk

13. dan

Manali – Delhi (12 - 14 ur vožnje z avtobusom)

V Manaliju bomo imeli cel dan prosto, večerni avtobus za Delhi. Hotel / zajtrk.

(hotel je potrebno zapustiti do 12. ure)

14. dan

Delhi

Zgodnji jutranji prihod v Delhi, kjer nas bo na avtobusni postaji sprejel naš predstavnik. Transfer v hotel Natraj. Prost dan.

15. dan

Odhod 

Transfer na letališče.

Cena:

Povprašajte za informacijo

Kje lahko dobite več informacij?

Pišite mi na naslov mateja.hren@siol.net , ali me pokličite po telefonu, na številko: 031 379 926.

P.S.

- primerno za ljudi z dobro fizično kondicijo za daljšo hojo in gorsko kolesarjenje

OGLEJTE SI VIDEO S SPEKTAKULARNIM SNEŽNIM LEOPARDOM, NA LOVU ZA SVOJIM PLENOM, POSNETIM LANI POLETI

Vas zanima, kako smo uživali na lanskem poletnem trekingu po Himalaji?

KLIKNITE TUKAJ....

TORMA,                    

Ledarska ulica 1, 1000 Ljubljana

E-mail: info@torma-events.com                                  

Tel.:    +386 (0)41 284 588                                                                                                         

 

*Vse fotografije na spletni strani so simbolične

                                                                                                               

  • Screenshot 2019-09-09 13.55.30
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2019 by Weby